Vår rekryteringsprocess
Så blir du en av oss!
Vi rekryterar löpande nya brandmän varje år (som regel), både för fast anställning och som sommarvikarie. Rekryteringarna sker normalt sett under hösten, med annonsering i början av den och testdagar samt intervjuer under oktober och november månad. Övriga tjänster hos Brandkåren Attunda annonseras vid behov.
Att arbeta på Brandkåren Attunda
Brandkåren Attunda är en modern och modig räddningstjänst som arbetar aktivt för att skapa en inkluderande arbetsplats som ger lika möjligheter för alla. Vi anser att olikheter berikar och ger oss värdefull kunskap som leder till en bättre räddningstjänst för alla.
Vår värdegrund formuleras genom orden ”mod, omtanke, respekt och professionalism” och vägleder oss i det dagliga arbetet med våra invånare, medarbetare, kollegor och partners.
På Brandkåren Attunda arbetar vi i team som verkar för ett tryggt och säkert samhälle, oavsett roll gör du skillnad när du arbetar hos oss. Att skydda och hjälpa andra, förutsätter att du som anställd ständigt utvecklas och lär dig mer. Brandkåren Attunda ger dig utrymme för personlig utveckling och vi tar tillvara på goda idéer som gör oss alla bättre.
Brandkåren Attunda är ett förbund med moderna lokaler, fordon och verktyg som underlättar ditt arbete och ger både säkerhet och trygghet. Alla våra medarbetare har rätt till friskvård på arbetstid. Genom vår företagshälsovård har du vid särskilt behov tillgång till läkare, psykolog, fysioterapeut, arbetsmiljöingenjör och kiropraktor.
Välkommen att söka till oss!
Vanliga frågor och svar
Vad krävs för att bli brandman?
Eftersom räddningstjänsten är en kommunal verksamhet avgör varje arbetsgivare vilka anställningskrav som ställs på en brandman. Meriterande brukar dock MSB:s utbildning "Skydd mot olyckor" eller "GRIB" vara, samt om man har C-körkort och andra erfarenheter inom exempelvis sjukvård eller annat säkerhetsarbete (om du inte redan har erfarenhet av arbete inom räddningstjänsten).
Vilka intyg behöver du?
De intyg du behöver kunna visa upp är ... 1. körkort (minst B) 2. simtest Guldbojen (får ej vara äldre än 3 månader) 3. rullbandstest (får ej vara äldre än 3 månader. Gäller 4.5 km/h) 4. eventuella utbildningsintyg 5. utdrag från belastningsregistret
Vilka tester görs?
De tester du får genomföra under en rekryteringsprocess med oss är ... 1. arbetsrelaterad bana 2. klaustrofobitest 3. hög höjd 4. lärandetest (praktiska moment) 5. intervjuer 6. personlighetstest (fylls i i förväg)
Vad fokuserar vi på i våra intervjuer?
Våra intervjuer baseras på en kompetensbaserad metodik som bygger på att ställa situationsanpassade frågor för att kunna säkerställa kandidatens skicklighet, kompetens och färdigheter som krävs för tjänsten. Genom att ställa frågor om tidigare arbetsrelaterade situationer och utmaningar får vi en bild om hur du hanterat tidigare situationer som krävde exempelvis problemlösning och även situationer som visar prov på samarbetsförmåga och prestation under press. Under processen görs två intervjuer. Den första är en kort intervju där vi fokuserar på att lära känna dig. Under djupintervjun används den kompetensbaserade metoden.
Hur går urvalet till?
Vi gör en samlad bedömning av alla dina resultat under processen och inlämnade dokument.
Får man välja brandstation?
Man får gärna önska men det är verksamhetens behov som styr. Gäller såväl utryckande som förebyggande personal.
Vad gäller för RIB? Räddningstjänstperson i beredskap? Eller deltidsbrandman som det också kallas.
Här finns inga formella krav men självklart är samma aspekter som nämns för heltid meriterande. Ett krav är dock att du bor på ett sådant sätt att du kan inställa dig på brandstationen inom fem minuter.
Använder ni er av provanställning?
Svar ja om det gäller en fast tjänst, då tillämpar vi sex månaders provanställning.
Vad finns det för utvecklingsmöjligheter som brandman?
Man kan exempelvis specialisera sig inom olika områden såsom trafikolycka, brand i byggnad, kemolyckor, och annat. Efter tillräcklig erfarenhet kan man bli vice gruppchef och sedan gruppchef, då ansvarar man för en arbetsgrupp och leder räddningsinsatser. Man kan även på sikt bli insatsledare, ett högre befäl som leder mer komplexa räddningsinsatser. Hos oss finns även viss möjlighet att arbeta 50 % operativt och 50 % med exempelvis tillsyner.